Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Ryanair gaat tientje vragen voor rolkoffer bij handbagage

Ryanair gaat ongeveer een tientje rekenen voor het geliefde reisgezelschap van menig vliegtuigpassagier: de rolkoffer. Nu mogen trolleys tot 10 kilo nog gratis mee, maar daar komt vanaf november een einde aan.

De maatregel geldt ook voor andere grote stukken handbagage. Kleinere handbagage, zoals handtassen en laptoptassen blijven wel gratis. Volgens Ryanair is de maatregel nodig omdat passagiers te veel handbagage meenemen. Dat levert vertragingen op.

2. Ford houdt €47 over per auto, Audi €3.347

Wat verdienen de grote autofabrikanten eigenlijk aan elke auto die ze verkopen? De antwoorden op die vraag lopen zeer uiteen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Center Automotive Research (CAR) van de Universiteit van Duisburg-Essen.

Ford verdient het minst in Europa: In het eerste half jaar van 2018 hield de Amerikaanse autobouwer op elk verkocht voertuig slechts 47 euro over. Volkswagen zit een stuk hoger: het komt met de Golf, Passat, Touran en andere modellen op 1.103 euro uit per auto. In het topsegment houdt Audi 3.347 euro over per verkochte auto. Bekijk hier het volledige overizcht.

3. Autohandelaren boeken hogere omzet, maar vrezen de nabije toekomst

De Nederlandse autobranche draaide lekker in het tweede kwartaal van dit jaar, meldt het CBS. De totale omzet in de auto- en motorenbranche nam met 7,2 procent toe in vergelijking met vorig jaar.

Maar ondanks die groei, zijn de autohandelaren somber over de komende maanden. Ze verwachten in het derde kwartaal minder te verkopen, mede vanwege de strengere uitstootnormen die per 1 september verplicht worden. Ook maken ze zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt.

4. Beurscrash en volksopstand... als Donald Trump wordt afgezet

Met de bekentenis van zijn voormalige advocaat Michael Cohen en de veroordeling van zijn voormalige campagneleider Paul Manafort komt president Trump zelf steeds meer in de gevarenzone. Dus slaat Trump feller om zich heen.

Zo waarschuwde hij tegen Fox News voor de gevolgen van een eventuele afzetting. Volgens Trump zullen de beurzen instorten als hij uit zijn functie zou worden gezet. Zijn advocaat Rudy Giuliani voegde daar aan toe dat het Amerikaanse volk "in opstand zou komen" als Trump wordt afgezet.

5. VS nog altijd populairste emigratieland voor Nederlanders, maar verliezen wel voorsprong

Van de Nederlanders die emigratieplannen hebben, wil 24 procent wel in de Verenigde Staten wonen en werken. Daarmee blijven de VS nipt het populairste emigratieland.

Maar Australië (23 procent) en Duitsland (22 procent) volgen inmiddels op hele korte afstand, schrijft het Financieele Dagblad. Het Trump-effect werkt in dit geval negatief uit op de populariteit van Amerika, denkt onderzoeker Geert-Jan Waasdorp.

6. 'Britse onderhandelingspositie verzwakt na publicatie van Brexit-papers'

De Britse regering publiceerde donderdag een reeks adviezen voor burgers en bedrijven over wat te doen in het geval van een zogenoemde no deal-Brexit. Dat is het scenario waarbij het VK de Europese Unie verlaat zonder overeenkomst over de toekomstige handelsrelatie. Er zijn tal van praktische gevolgen die kunnen leiden tot flinke chaos: van medicijntekorten tot Britse expats die hun pensioen niet meer krijgen uitbetaald.

De bedoeling van de regering van premier Theresa May was om duidelijk te maken dat de Britten voldoende voorbereid zijn en een no deal-Brexit durven te riskeren. Maar de conclusie in Brussel is dat de Britten bij de no deal-Brexit erg afhankelijk zijn van Europese goodwill en dus niet heel geloofwaardig kunnen weglopen van de onderhandelingstafel, meldt de site Politico.

7. T-Mobile belooft eerder 5G en glasvezel na overname van Tele2

In december werd bekend dat T-Mobile concurrent Tele2 wil overnemen. De nummer 3 en 4 op de Nederlandse telecommarkt hopen zo een vuist te kunnen maken tegen VodafoneZiggo en KPN. Maar Brussel moet nog groen licht geven voor de deal.

T-Mobile doet nu 'harde beloftes' om de Europese Commissie te paaien. Zo wil de provider het nieuwe 5G-netwerk al in 2020 gereed hebben, glasvezel aanbieden aan een half miljoen huishoudens en de prijzen voor consumenten laag houden. Ook het Tele2-abonnement met onbeperkt mobiel internet voor 25 euro per maand blijft minimaal drie jaar lang bestaan.

8. Bitcoin blijft kalm, na blokkade voor beursgenoteerde bitcoinfondsen

Een klap in het gezicht van bitcoinfans. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft donderdag negen aanvragen afgewezen van bedrijven die een beursfonds willen lanceren waarmee je de koers van de bitcoin kunt volgen. De hoop was dat de introductie van zogenoemde bitcoin-ETF's grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars ertoe zou verleiden deel te nemen aan de handel in cryptomunten. De SEC vindt het risico op koersmanipulatie echter te groot.

De koers van de bitcoin blijft opvallend stabiel, na het bekendworden van het Amerikaanse besluit. Vrijdagochtend noteerde de bitcoin iets boven de 6.500 dollar.

9. Tesla-investeerder denkt dat het aandeel naar $4.000 kan

ARK Investment Management heeft een open brief aan Tesla-topman Elon Musk geschreven. Daarin doetom de maker van elektrische auto's niet van de beurs te halen. De investeringsmaatschappij heeft een belang van ongeveer 0,2 procent in Tesla.

In een open brief doet ARK Investment Management een beroep op Musk om het bedrijf niet van de beurs te halen voor 420 dollar per aandeel. De investeringsmaatschappij, die een belang van ongeveer 0,2 procent in Tesla heeft, denkt dat het aandeel binnen vijf jaar 700 tot 4.000 dollar waard is.

Dat is een erg optimistische aanname. Zelfs de meest optimistische analist op Wall Street heeft een koersdoel van 533 dollar voor het aandeel, ruim 200 dollar boven het huidige niveau

10. Steve Jobs was een verschrikkelijke vader, maar z'n dochter vergeeft 'm

Steve Jobs was een behoorlijk onconventionele en soms zelfs gemene vader, blijkt uit het boek dat zijn dochter Lisa Brennan-Jobs heeft geschreven. In een interview met The New York Times daarover zegt ze dat Jobs ooit weigerde om een verwarming te laten installeren in haar slaapkamer om haar “normen en waarden bij te brengen”.

Eerder werd al duidelijk dat Jobs ontkende dat hij haar vader was en weigerde alimentatie te betalen. “Voor hem was ik een smet op zijn leven. Mijn bestaan strookte niet met zijn idee dat hij een grootheid was”, schreef Brennan-Jobs.

Wel vergeeft ze hem. Volgens de Amerikaanse krant houdt ze van hem en kan ze zich de momenten waarop ze vrolijk met hem ging skeeleren even goed voor de geest halen als de minder leuke momenten.

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!