Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Loonkloof is in twee jaar tijd niet gekrompen

Tussen 2014 en 2016 is de loonkloof tussen mannen en vrouwen niet kleiner geworden, meldt het CBS. Tussen 2008 en 2014 wisten vrouwen die kloof wel iets te dichten. Toen daalde het gecorrigeerde beloningsverschil in het bedrijfsleven van 9 naar 7 procent gedaald en bij de overheid van 7 naar 5 procent. Waarom de loonkloof nu gelijk blijft, is een raadsel voor deskundigen.

Toch is er ook goed nieuws. Jonge vrouwen verdienen al jaren meer dan mannen, omdat ze iets vaker hoogopgeleid zijn. Die voorsprong weten ze nu een paar jaar langer vast te houden.

2. GroenLinks zet lokale opmars voort met monsterwinst in Groningen

Woensdag kon in 37 gemeenten worden gestemd vanwege herindelingen. In Groningen, dat per 1 januari samengaat met Haren en Ten Boer, kwam GroenLinks als grootste uit de bus. De partij steeg van 4 naar 11 zetels. D66 ging juist terug van 9 naar 5 zetels.

"De peilingen durfde ik al niet te geloven, maar dit is gekkenhuis", aldus GroenLinks-lijsttrekker Glimina Chakor tegen RTV Noord. "Natuurlijk speelt ook het landelijke sentiment mee."

3. Druk op minister Wopke Hoekstra om 'eurobegroting' te accepteren

De Portugese minister Mario Centeno van Financiën kwam woensdag speciaal naar Den Haag voor een goed gesprek met zijn Nederlandse collega Wopke Hoekstra. De Portugees is voorzitter van de club van ministers van Financiën van de eurozone. Hij wil graag dat Nederland mee gaat met het plan voor een gemeenschappelijke eurobegroting, waarmee landen tegenvallers kunnen opvangen. Hoekstra is kritisch, maar tegen het FD stelde Centeno: "Dit is geen transferunie."

4. Nog maar 5% van de koopwoningen bereikbaar voor starters

De gemiddelde starter met een hbo- of wo-opleiding kan nog maar 5 procent van de koopwoningen in Nederland betalen. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Calcasa. In 72 procent van de gemeenten kan een starter met een bruto inkomen van 32,6 duizend euro alleen een woning van minder dan 75 vierkante meter kopen. In de grote steden wordt het niet meer dan 50 vierkante meter.

5. 'Huiseigenaren betalen nog regelmatig hogere hypotheekrente dan nodig'

Toezichthouder AFM berispt in een woensdag verschenen rapport geldverstrekkers die hypotheekrentes niet uit eigen beweging aanpassen, als huiseigenaren aflossen en/of de woningwaarde stijgt, zodat ze in een lagere risicoklasse komen. "Daar waar de aanpassing niet vanzelf gaat, betalen klanten niet de rente die hoort bij hun risicoprofiel", aldus de AFM.

Lees hier hoe waar je op moet letten als je een lagere hypotheekrente wil omdat je in een lagere risicogroep valt.

6. Opperrechter haalt uit naar Donald Trump

Rechters moeten onafhankelijk zijn, maar dat is iets wat er bij de Amerikaanse president Donald Trump maar moeilijk in lijkt te komen. Woensdag werd hij terechtgewezen door John Roberts, opperrechter van het Hooggerechtshof.

Trump had een rechter uit San Francisco een 'Obama-rechter' genoemd, nadat die had bepaald dat de regering voorlopig geen immigranten mag weren die vanuit het zuiden illegaal de VS binnenkomen.

"Wij hebben geen Obama-rechters of Trump-rechters, Bush-rechters of Clinton-rechters", aldus Roberts in een verklaring. De aanvaring is opmerkelijk, omdat Roberts zelf een conservatief is, benoemd door voormalig president George W. Bush.

7. VVD en GroenLinks: koop ict voor politie niet in China

Nederland moet het nieuwe communicatiesysteem voor de politie en de hulpdiensten niet in China kopen. Dat zou het Chinese spionnen wel héél makkelijk maken, vinden VVD en GroenLinks.

Het nieuwe C2000-systeem wordt gebouwd door Hytera Mobilfunk, een dochteronderneming van het Chinese Hytera Communications. Inlichtingendiensten AIVD en MIVD hadden al eerder bezwaar tegen de aanbesteding.

Minister Ferd Grapperhaus zegt op zijn hoede te zijn dat hij met het nieuwe systeem geen paard van Troje binnenhaalt. Hij ziet voorlopig geen reden om met Hytera te breken, zoals Nederland eerder wel met het Russische Kaspersky deed.

8. Winkeliers slaan Sinterklaas vaker over

Winkeliers en webshops laten Sinterklaas en zijn pieten steeds meer links liggen. Het kerstfeest en de uit het buitenland overgewaaide trends als Black Friday en Singles’ Day concurreren namelijk hard om het budget van de consument. De discussie over de aanpassing van Zwarte Piet doet het sinterklaasfeest ook geen goed, stellen retailexperts.

9. Geen aanwijzingen dat webwinkels prijzen verhogen voor Black Friday

Het was een van de trucs die sommige retailers gebruikten voor Black Friday: de prijzen in de weken ervoor verhogen, zodat de kortingen op de koopjesdag zelf extra groot leken. Hardware.info hield bij of webwinkels dat dit keer ook deden. De conclusie? Het lijkt er niet op.

10. Klanten teleurgesteld: kersteditie van Allerhande bevat te weinig vlees

De vele vegetarische recepten in de kersteditie van de Allerhande vallen niet bij iedereen in de smaak. Op sociale media reageren veel klanten van Albert Heijn teleurgesteld. "Geen lekkere braadstukken, geen wild. Wel quinoa, veel groen en vegetarisch. En daar wacht je dan met spanning een heel jaar op", aldus een boze lezer op Facebook.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!