Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:
1. Diederik Samsom wil gas duurder maken
Wie niet van het gas af wil, gaat dat voelen in zijn portemonnee: de komende twaalf jaar moet de energiebelasting op gas met 75 procent stijgen.
Die maatregel wordt vrijwel zeker opgenomen in het Klimaatakkoord, een pakket maatregelen dat ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot flink daalt, meldt de Volkskrant.
Het voorstel komt van een groep onderhandelaars onder leiding van oud-PvdA-leider Diederik Samsom. In juli legt hij het definitieve voorstel op tafel.
De voorstellen kunnen grote gevolgen hebben voor de belastingdruk, afhankelijk van het gedrag van huishoudens. Als je veel meer stroom gaat verbruiken en geen gas, kan dat bijvoorbeeld ruim 600 euro aan energiebelasting per jaar schelen. Lees meer op Business Insider over de gevolgen voor je energierekening.
2. Huizenprijzen op het hoogste niveau ooit
Weer een record op de Nederlandse huizenmarkt. In mei lag de gemiddelde huizenprijs op het hoogste niveau ooit, zo melden het CBS en het Kadaster donderdag.
Nederlandse huizenprijzen raakten in een diep dal in de nasleep van de kredietcrisis. Sinds 2014 is er duidelijk sprake van herstel. Met de prijsstijging van mei is de piek van augustus 2008 gepasseerd.
Afgelopen maand lag de gemiddelde huizenprijs op 283.945 euro, een plus van 24.330 euro in twaalf maanden tijd. Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode met 2.028 euro opgelopen.
3. Instagram gaat de strijd aan met YouTube met nieuw videoplatform
IGTV, zo heet het nieuwe videoplatform van Instagram. Daarmee wil de fotoapp, die onderdeel is van Facebook, gebruikers wegkapen bij YouTube, het videoplatform van Google dat al jarenlang de markt domineert.
Gebruikers kunnen op IGTV video's plaatsen van maximaal een uur lang. Het nieuwe platform is bedoeld voor niet-professionele filmmakers, aldus het bedrijf.
Overigens maakte Instagram ook bekend dat het een nieuwe mijlpaal heeft bereikt, met 1 miljard gebruikers per maand.
4. May boekt een brexit-succesje in het parlement
Theresa May houdt de regie over de brexit-uitkomst. Een meerderheid van het Britse Lagerhuis stemde woensdag tegen meer invloed van het parlement uit het uiteindelijke akkoord tussen Londen en Brussel.
Voordat de brexit een feit is moet May echter nog tal van wetsontwerpen door het verdeelde parlement zien te loodsen. Volgens verscheidene politieke commentatoren was dit slechts een voorproefje van wat komen gaat.
5. Supermarkten doen te weinig tegen uitbuiting, stelt Oxfam
Een dikke onvoldoende, dat krijgen de vijf grootste supermarktketens in Nederland van Oxfam Novib. Volgens de ontwikkelingsorganisatie doen Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus vrijwel niets voor kleine boeren en werknemers die etenswaren produceren. Daarmee houden ze uitbuiting binnen hun distributieketens in stand.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel erkent dat er problemen zijn, maar herkent zich niet in het beeld dat Oxfam schetst. "De thematiek is dusdanig complex dat je niet de indruk moet wekken dat het zo is opgelost of dat supermarkten niets doen aan de problematiek."
6. Verkoop van Frans belang Air France-KLM lijkt nu toch bespreekbaar
De Franse staat overweegt alsnog zijn belang van ruim 14 procent in Air France-KLM te verkopen, volgens zakenkrant Les Echos. Dat zou passen in het plan van president Macron om met een golf aan privatiseringen miljarden op te halen voor het aflossen van de staatsschuld en het opbouwen van het Franse staatsinvesteringsfonds.
Minister Hoekstra van Financiën zei vorige week nog dat de Nederlandse staat niet van plan is om zijn belang in KLM af te stoten. De overheid bezit bijna 6 procent van de aandelen KLM.
7. Xiaomi wil tot 6,1 miljard ophalen met beursgang
Xiaomi wil met de aanstaande beursgang in Hongkong tot 6,1 miljard dollar ophalen, zeggen ingewijden tegen Reuters. Daarmee mikt de Chinese smartphonemaker op een waardering tussen de 55 en 70 miljard dollar. De ooit duurste startup ter wereld is de op vier na grootste telefoonmaker ter wereld. Dat betekent kassa voor CEO Lei Jun, die ook wel de 'Steve Jobs van China' wordt genoemd.
8. Merkel wil asieltop, Italië dreigt met boycot
Europese leiders komen zondag in Brussel bijeen voor een extra top over migratie. Althans, dat willen bondskanselier Merkel en voorzitter van de Europese Commissie Juncker graag. Het 'informele werkoverleg' is bedoeld om een Europese oplossing voor het migratievraagstuk te vinden.
Maar Italië stribbelt nu al tegen. Premier Conte is het niet eens met het voorstel om migranten terug te sturen naar het eerste land van registratie. Dat zou slecht uitpakken voor Italië, waar veel migranten aankomen.
9. Trump stopt met scheiden van ouders en kinderen bij de grens
Over migratie gesproken: de Amerikaanse president Trump heeft woensdag een einde gemaakt aan het omstreden beleid om kinderen van illegalen na aankomst in de VS te scheiden van hun ouders. Daarvoor ondertekende hij een decreet.
De afgelopen dagen nam de kritiek op het zerotolerancebeleid flink toe, ook binnen Trumps eigen partij. Beelden van jonge kinderen in kooien en geluidsfragmenten van huilende peuters die om hun moeder of vader riepen, zorgden voor grote maatschappelijke verontwaardiging onder zowel geestelijk leiders als topmensen uit het zakenleven.
10. WK voetbal: Portugal en Spanje op koers voor volgende ronde
Spanje versloeg woensdag Iran met 1-0 en Portugal zette Marokko met dezelfde cijfers aan de kant, dankzij een snoeiharde kopbal van Cristiano Ronaldo. De Iberische landen gaan nu gezamenlijk aan kop in groep B met vier punten. Marokko is kansloos na twee verloren wedstrijden.
In groep A schoot Luis Suárez Uruguay voorbij Saudi-Arabië. De Zuid-Amerikanen zijn nu samen met Rusland zeker van de volgende ronde.
De wedstrijden van vandaag:
Denemarken - Australië (14.00 uur)
Frankrijk - Peru (17.00 uur)
Argentinië - Kroatië (20.00 uur)
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:
- 9 redenen waarom pannenkoeken een gouden business zijn
- De volgende recessie wordt vreselijk, zegt deze topbelegger met 40 jaar ervaring
- De topman van cryptobeurs Coinbase is niet onder de indruk van de koersimplosie van de bitcoin – dit is de reden