Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Dag van de waarheid voor KLM-topman Pieter Elbers

Wordt het aflopende contract van KLM-topman Pieter Elbers verlengd? Daarover nemen de bestuurders van Air France-KLM vandaag waarschijnlijk een beslissing. Elbers ligt in de clinch met de nieuwe CEO van het Frans-Nederlandse fusiebedrijf, de Canadees Ben Smith. Die wil dat het moederbedrijf meer macht krijgt, terwijl Elbers juist pleit voor zoveel mogelijk autonomie voor KLM.

Volgens de Franse krant La Tribune heeft Elbers ingestemd met een compromis. De bestaande bedrijfsstructuur wordt gehandhaafd en Elbers zou worden benoemd tot adjunct-topman bij Air France-KLM. In ruil daarvoor komt er een Franse commissaris extra bij KLM.

2. Albert Heijn verandert ‘goedkoopjes’ in ‘prijsfavorieten’ maar heeft nu wel 148 goedkope producten minder

Goedkope producten bij Albert Heijn heten voortaan ‘prijsfavoriet’. Dat nieuwe label vervangt het ‘goedkoopje’. Maar daar vallen 148 producten minder onder dan de ‘goedkoopjes’ van vorige week, ontdekte supermarktvergelijker SuperScanner.

Albert Heijn laat in de nieuwe bonusfolder wel weten dat er dagelijks nieuwe prijsfavorieten bijkomen.

3.  Randstad en Brabant krijgen minder last van Brexit dan andere provincies

Niet overal in Nederland zal een zogenoemde no deal-Brexit, waarbij het VK de Europese Unie zonder handelsafspraken verlaat, even hard aankomen. Uit een dinsdag gepubliceerde analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat er verschillen zijn tussen regio's en sectoren.

Regionaal hebben Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant minder last, omdat hier meer bedrijven uit de dienstensector zitten die juist voordeel hebben bij de Brexit.

Op sectorniveau wordt vooral de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie hard geraakt door een no deal-Brexit, omdat het VK een belangrijke afzetmarkt is.

4. Honda sluit zijn enige fabriek in Groot-Brittannië

De Japanse autofabrikant Honda wil volgens Sky News zijn fabriek in het Britse Swindon in 2022 gaan sluiten. Hoewel er naast de Brexit ook andere factoren een rol zouden spelen bij het besluit is de timing zes weken voor de geplande uittredingsdatum uiterst pikant.

Eerder lieten de Japanse elektronicaconcerns Panasonic en Sony al weten vanuit Groot-Brittannië naar Amsterdam te verhuizen en zag collega-automaker Nissan af van plannen om zijn X-Trail SUV’s in Sunderland te gaan bouwen.

5. Staten spannen rechtszaak aan tegen Trump om noodtoestand

Een coalitie van zestien Amerikaanse staten geleid door Californië vecht de beslissing van president Trump aan om de noodtoestand af te kondigen om zo fondsen vrij te kunnen maken voor zijn grensmuur met Mexico.

"We dagen de president om te voorkomen dat hij eenzijdig geld steelt van de belastingbetalers, weggezet door het Congres voor de inwoners van onze staten", zei staatsprocureur Xavier Becerra van Californië.

6. Nieuwe Swinkels-telg aan het roer bij Bavaria

Swinkels Family Brewers, het bedrijf achter bieren als Bavaria, Palm en La Trappe, krijgt een nieuwe Swinkels aan het roer. Topman Jan-Renier Swinkels draagt het stokje per 17 april over aan zijn neef Peer.

De 44-jarige Peer Swinkels is nu nog chief commercial officer van de bierbrouwer en staat bekend om zijn marketingstunts. Hij is de man achter de Bavariajurkjes tijdens het WK voetbal van 2010 en strikte ooit Playboy-oprichter Hugh Hefner voor een reclamespot.

7. Huishoudens rijker door hogere huizenprijzen

Het doorsnee huishouden was in 2017 6.000 euro rijker dan in 2016, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het saldo van bezittingen en schulden van een doorsnee huishouden kwam daarmee op 28.300 euro te liggen.

Het grotere vermogen hebben huishoudens vooral te danken aan de gestegen huizenprijzen. De hoogste vermogens zijn te vinden bij 65-plussers. Zij bezitten vaak een huis en hebben nauwelijks of geen hypotheekschuld. Begin 2017 bedroeg het doorsnee vermogen van deze groep 113.000 euro.

Tot de laagste vermogens behoren vooral jonge huishoudens, omdat vermogen pas in de loop der jaren wordt opgebouwd.

8. MKB-ondernemers met renteswaps klagen over versnelde afhandeling

Ondernemers die het schip in zijn gegaan door bij grootbanken speciale contracten af te sluiten om zich in te dekken tegen rentestijgingen, worstelen al jaren met de afhandeling van deze zogenoemde derivatendossiers.

Toezichthouder AFM wil lopende zaken sneller afhandelen, maar dat betekent mogelijk ook minder controle op de juiste bepaling van de schadevergoeding voor MKB-ondernemers, zo meldt het Financieele Dagblad. Belangenbehartigers van MKB-ondernemers vrezen dat gebrek aan zorgvuldigheid tonnen kan uitmaken voor individuele ondernemers.

9. Doorstromers kiezen vaker voor een NHG-hypotheek in 2019

In januari zijn er 17 procent meer NHG-hypotheken aangevraagd dan een jaar eerder, meldt Vastgoedjournaal op basis van gegevens van Hypotheken Data Netwerk. Dat komt met name omdat de NHG-grens voor 2019 is opgetrokken van 265.000 naar 290.000 euro. Vooral huizenbezitters die doorstromen naar een volgende koopwoning kiezen dit jaar vaker voor een hypotheek met garantieregeling om de financiële risico's te beperken.

10. 27 Belgische nazi's krijgen nog altijd Hitler-pensioen

Nog altijd krijgen 27 hoogbejaarde Belgen aanvullend pensioen uit Duitse deelstaten, schrijft de krant Het Laatste Nieuws. "De bevoorrechten waren inwoners van de Oostkantons en de Elzas, die na de inval door de nazi’s de Duitse nationaliteit kregen, maar ook Belgen die tijdens de oorlog toetraden tot de Waffen SS", zegt onderzoeker Alvin De Coninck van een vereniging van overlevenden en nabestaanden van de naziconcentratiekampen tegen de krant.

De bedragen lopen uiteen van 425 tot 1.275 euro per maand en zijn afhankelijk van de straffen die nazi-aanhangers voor hun daden kregen. Dinsdagmiddag buigt een Belgische Kamercommissie zich over de pensioenen.
 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag: