Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Kleinere bonuspot voor ING-bankiers door witwasaffaire

ING gaat flink snijden in bonussen van personeel, schrijft het FD. De bonussen zijn gebaseerd op de prestaties van de bank in 2018. Die zijn met een gestage klanten- en winstgroei goed, maar een megaschikking van 775 miljoen euro heeft roet in het eten gegooid.

ING trof deze schikking in september vorig jaar met het Openbaar Ministerie. Volgens het OM heeft de bank te weinig gedaan om witwassen te voorkomen. De Raad van Bestuur, inclusief topman Ralph Hamers, heeft eerder al laten weten van de bonus voor 2018 af te zien.

2. Veilig Verkeer Nederland vindt dat Uber-chauffeurs onverantwoord rijden

Taxidienst Uber moet harder worden aangepakt. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland na een serie dodelijke ongevallen waarbij Uber-taxi's waren betrokken. "Vier doden in zes weken tijd en gisteren weer een ongeval in Amsterdam waarbij een 9-jarig meisje ernstig gewond raakte en de bestuurder gewoon doorreed", zegt Rob Stomphorst van VVN in De Telegraaf. Voor Uber-chauffeurs gelden op dit moment minder strenge regels dan voor reguliere taxi-chauffeurs.

3. Netflix ziet winst fors teruglopen door investeringen in nieuwe films en series

Streamingsdienst Netflix heeft in het vierde kwartaal van 2018 een winst geboekt van 134 miljoen dollar. Een kwartaal eerder was dat nog 403 miljoen dollar. De winstdaling is volgens Netflix veroorzaakt door flinke investeringen in nieuwe films en series.

De streamingsdienst haalde in het afgelopen kwartaal wel een recordaantal van 8,8 miljoen nieuwe klanten binnen. Het aandeel verloor na de bekendmaking van de cijfers nabeurs bijna 3 procent.

4. Terug naar de Postgiro? Denktank van de regering pleit voor simpele spaar- en betaalbank

De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid pleit voor het opzetten van een publieke bank voor betalen en sparen. Volgens het adviesorgaan van de regering zijn er te weinig remmen op zogeheten geldschepping en kredietverlening, met als gevolg een ,,ongewenst hoog schuldniveau”. Een publieke bank zonder franje en commerciële motieven doet denken aan de Postgiro van vroeger.

5. 'Door Turkije uitgezette FD-journaliste hielp haar ex aan valse papieren'

De Nederlandse FD-journaliste Ans Boersma die Turkije is uitgezet, wordt ervan verdacht haar ex-vriend te hebben geholpen aan valse papieren, meldt Nieuwsuur. Het gaat om een Syriër die onlangs is opgepakt, omdat hij lid is geweest van de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Boersma had een relatie met hem voordat ze correspondent werd.

De journaliste werd donderdag Turkije uitgezet en is door het Nederlandse OM aangemerkt als verdachte in een lopend onderzoek naar terrorisme, al wordt ze zelf niet verdacht van terroristische activiteiten. Het OM heeft informatie over dat onderzoek gedeeld met de Turkse autoriteiten.

6. Philips verplaatst verplaatst Britse fabriek naar Drachten, mede door Brexit

Philips sluit zijn fabriek voor medische apparatuur in het Engelse Glemsford in 2020. De activiteiten gaan grotendeels naar Drachten. De woordvoerder van Philips geeft tegenover persbureau ANP aan dat de Brexit hierbij een rol speelt en wijst verder op de strategie van schaalvergroting: minder fabrieken en grotere fabrieken.

7. Museumdirecteur besteedde 3 ton aan marketingbedrijven waar hij zelf bestuurder was

Onderzoekssite Follow The Money meldt dat de in 2016 benoemde directeur van het Museum voor Communicatie bij de herpositionering van het museum voor 4 ton kosten heeft gemaakt bij drie marketingbedrijven waar hij zelf aandeelhouder en bestuurder is.

Directeur Tobias Walraven rekende bij de heropening op 100 duizend bezoekers per jaar, maar in 2018 werden dat er slechts 23.000. De directeur verdiende tussen 2016 en 2018 een salaris dat varieerde van 181 duizend euro tot 255 duizend euro, blijkt uit onderzoek van Follow The Money.

8. Brexit May wil praten met oppositie, maar niets toegeven

Het concept van polderen gaat de Britse premier Theresa May ogenschijnlijk nog niet al te goed af in de paar dagen die ze heeft om met een plan B voor de Brexit te komen. Nu haar eigen akkoord met de EU door het Britse parlement is afgeschoten, moet ze een deal in elkaar draaien waar wel een meerderheid voor is. Dat betekent ook: onderhandelen met de oppositie.

Maar waar oppositieleider Jeremy Corbyn eist dat de regering een no deal-Brexit uitsluit, stelt May dat ze dat niet kan beloven. Ook een tweede referendum is wat May betref nog altijd taboe.

Zonder fundamentele concessies blijft het lastig om een alternatieve deal met hulp van Labour of de Liberaal-Democraten in elkaar te draaien.

9. Vaste lasten huishouden stijgen met €700 in 2019: dat leidt tot shopgedrag bij tv-abonnementen en verzekeringen

Hogere pakketprijzen voor tv en internet, duurdere zorgverzekeringen en hogere energietarieven. De vaste lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden stijgen dit jaar met 700 euro, zo berekende online consumentenadviseur PriceWise. Gevolg is dat veel meer consumenten switchen van abonnement.

"Ruim een kwart meer consumenten is in 2018 overgestapt of heeft een nieuw contract afgesloten voor hun zorg- en schadeverzekeringen, energie, internet en tv", meldt de vergelijkingssite. Overstappen is vooral populair bij tv- en internetabonnementen, zorgverzekeringen en autoverzekeringen.

10. 'Cyberexpert' Rian van Rijbroek presenteert nieuw boek

Een jaar geleden werd Rian van Rijbroek nog met de grond gelijk gemaakt na een optreden in Nieuwsuur, waar ze vertelde dat onze apps voor internetbankieren onveilig zijn en waar ze een hoop positieve dingen zei over de 'smart blockchain'. Echte deskundigen haalden een hoop van haar beweringen onderuit en de NOS en Nieuwsuur ontdekten vervolgens dat het boek van haar en oud-minister en -staatssecretaris Willem Vermeend vol plagiaat stond.

De uitgever haalde het boek uit de handel. Daar kwam nog eens bij dat Van Rijbroek beweerde voor geheime diensten te werken, zonder dat daar enig bewijs voor bestond.

Toch is er nu weer een nieuw boek. Woensdagavond presenteerde Van Rijbroek haar boek Unhacked - De geheime wereld van cyber en hacks. Deze keer belooft de uitgever dat Van Rijbroek geen fragmenten van anderen heeft gebruikt: het boek zou door een plagiaatscanner zijn gehaald.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

2018 was een dramatisch jaar voor de cryptomarkt, maar niet voor de digitale gulden, zegt oprichter Rijk Plasman. - “Voor ons was 2018 een mooi jaar vanwege de technische ontwikkelingen”, zegt de zoon van de bekende strafpleiter Peter Plasman. Net als andere cryptomunten daalde ook de gulden fors in waarde, maar die ‘ontnuchtering’ was volgens hem juist leerzaam voor investeerders. Bovendien is Plasman vanaf het begin betrokken bij de gulden, dus bij hem is er nog steeds sprake van een “dikke plus”. - Lees het hele interview met Rijk Plasman via link in bio. - #cryptocurrency #bitcoin #gulden #blockchain #ondernemer #entrepreneur #ondernemen #zakelijk

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op