Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Ook verzekeraar Achmea hint op een stijging van de zorgpremie in 2018. Volgens topman Willem van Duin hebben zorgverzekeraars de premiestijging tot nu toe beperkt gehouden door de inzet van reserves. “Dit is uiteraard geen houdbare situatie”, aldus de Achmea-baas. Branchegenoot DSW hintte eerder al op een verhoging van de zorgpremies met gemiddeld 30 euro per jaar.
2. Nokia heeft na jaren een nieuw paradepaardje met de Nokia 8, een smartphone met dubbele camera die ‘bothies’ kan maken. Dat is een foto waarbij je tegelijkertijd een plaatje schiet met de camera aan de voor- en achterkant. De telefoon wordt gemaakt door het Finse bedrijf HMD Global, dat de licentie heeft gekocht om de merknaam Nokia te gebruiken. De Nokia 8 is in september te koop voor 599 euro.
3. Donald Trump trekt de stekker uit de adviesraad met kopstukken uit de industrie. De afgelopen dagen stapten grote namen als Merck-topman Ken Frazier en Intel-baas Brian Krzanich op uit de American Manufacturing Council, zoals de raad officieel heet. Dat deden ze omdat Trump zich niet duidelijk genoeg had uitgesproken tegen extreemrechts geweld na een flink uit de hand gelopen ultranationalistische demonstratie in Charlottesville. De president geeft een andere verklaring voor het opheffen van de raad: hij wil voorkomen dat hij de betrokken zakenmensen extra onder druk zet.
Rather than putting pressure on the businesspeople of the Manufacturing Council & Strategy & Policy Forum, I am ending both. Thank you all!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 16. August 2017
4. Het IMF waarschuwt voor de enorme schuldenberg waar China zichzelf mee opzadelt om te blijven groeien. Beijing moet minder lenen, anders kan er een nieuwe financiële crisis ontstaan. China leent volgens het IMF zoveel dat de economie wellicht niet hard genoeg groeit om al dat geld terug te verdienen. Ook de staatsschuld is torenhoog, met 230 procent van het bruto binnenlands product vorig jaar.
5. Het gaat goed met de Nederlandse economie, maar de zorgkosten stijgen zo hard dat er weinig overblijft voor de formerende partijen om cadeautjes uit te delen. Dat is de conclusie die het Financieele Dagblad trekt na de gunstige ramingen van het Centraal Planbureau woensdag. Tussen 2018 en 2021 groeit de economie met bijna 2 procent, aldus het CPB. Tegelijkertijd stijgen de collectieve zorgkosten van 67 miljard dit jaar naar 84 miljard in 2021.
6. Op Schiphol vinden meer gevaarlijke incidenten op de start- en landingsbanen plaats dan op andere grote luchthavens. Dat komt volgens deskundigen hoofdzakelijk doordat de banen op de luchthaven in verschillende windrichtingen liggen, schrijft het AD. “Die banen liggen eigenlijk helemaal niet handig”, aldus Joris Melkert van de TU Delft. “Je zou veel liever een aantal parallelle banen hebben.”
7. Proost! Nederland telt voor het eerst meer dan 500 bierbrouwerijen, meldt Biernet.nl. Tien jaar geleden waren er nog 90 brouwerijen, in augustus 2017 zijn dat er 506. Iets meer dan de helft daarvan zijn zogenoemde huurbrouwerijen. Zij hebben geen eigen ketels, maar maken gebruik van de faciliteiten van andere brouwers.
8. Chipreus Qualcomm shopt opnieuw in Nederland. Na de miljardaankoop van NXP lijft het Amerikaanse bedrijf de Amsterdamse startup Scyfer in, een vier jaar oude spin-off van de Universiteit van Amsterdam die zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie. Hoeveel Qualcomm voor Scyfer heeft neergeteld, is niet bekend.
9. Er blijkt een sterke correlatie te zijn tussen de zoekopdrachten naar de bitcoin en de koers van de cryptomunt. Bitcoinexpert Chris Burniske ontdekte dat iedere keer als de bitcoinprijs stijgt het aantal zoekopdrachten naar het fenomeen ook toeneemt. Vervolgens stijgt de prijs verder en neemt het aantal zoekopdrachten ook weer toe. Burniske noemt dit de ‘Satoshi-cyclus’, naar de mysterieuze bedenker van de bitcoin.
1/ Mashup of @Google Search trends for #bitcoin & the price of $BTC. pic.twitter.com/wXvKA9SzP8
— Chris Burniske (@cburniske) 12. August 2017
10. Leuk, die populariteit van de elektrische auto. Maar daardoor stijgen de prijzen van zeldzame aardmetalen ook fors, signaleert de Financial Times. Zo zijn neodynium en praseodynium dit jaar al met meer dan 50 procent in waarde gestegen. Zeldzame aardmetalen worden veel gebruikt in elektronica, elektrische auto’s en zonnecellen. Probleem voor westerse landen is dat de meeste van die exotische metalen uit China komen, dat in het verleden al eens een exportstop instelde.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:
• Zoveel slaap hebben deze 15 succesvolle mensen nodig
• 15 feitjes waarvan je in eerste instantie niet gelooft dat ze waar zijn
• Deze foto van stafchef John Kelly tijdens de persconferentie van Donald Trump zegt alles