Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:
1. Saudi-Arabië zou aansturen op verhaal dat journalist ‘per ongeluk’ is vermoord
Saudi-Arabië staat onder toenemende internationale druk vanwege de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi, na een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul.
Turkse autoriteiten mochten maandag het consulaat doorzoeken. Turkije heeft verdenkingen geuit dat Khashoggi in het consulaat is vermoord door agenten van de Saudische geheime dienst.
Tot nog toe heeft de Saudische regering elke betrokkenheid bij de verdwijning van Khashoggi ontkend. Maar nu ook president Trump de druk opvoert, kan daar beweging in komen. Volgens de tv-zender CNN zou Saudi-Arabië een rapport willen vrijgeven waarin wordt gesteld dat Khashoggi min of meer per ongeluk is vermoord bij een ondervraging, waarbij Saudische functionarissen buiten hun bevoegdheden zijn getreden.
2. Dividendbelasting blijft, maar winstbelasting gaat voor alle bedrijven omlaag
Nu de afschaffing van de dividendbelasting definitief van tafel is, heeft het kabinet besloten de winstbelasting voor alle bedrijven, van groot tot klein, verder te verlagen dan eerder was aangekondigd. Om het bedrijfsleven tegemoet te komen worden er ook verzachtende maatregelen genomen voor expats en directeuren-grootaandeelhouders en krijgen innovatieve bedrijven een extra belastingkorting.
Hoewel de hele gang van zaken rond de dividendbelasting uiterst gênant was voor premier Mark Rutte reageerde hij zoals eigenlijk altijd laconiek: “Een kras? Mijn baan is een verzameling van krassen.”
3. No-deal-scenario bij de Brexit is volgens EU-president Tusk waarschijnlijker dan ooit
In zijn uitnodigingsbrief aan de Europese leiders voor de EU-top over de Brexit woensdag en donderdag geeft voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad aan er ernstig rekening mee te houden dat Groot-Brittannië zonder deal de EU verlaat:
“De zaken zijn zoals het er nu voorstaat ingewikkelder dan sommigen wellicht hadden verwacht. We moeten hoe dan ook hoopvol en vastbesloten blijven, want beide kanten zijn welwillend. Tegelijk moeten we verantwoordelijk zijn en ons voorbereiden op een ‘no-deal’-scenario, dat waarschijnlijker dan ooit is.”
On a #Brexit deal: It always seems impossible until it’s done. Let us not give up. My #euco invitation letter https://t.co/YaVdCF5gyf
— Donald Tusk (@eucopresident) 15 oktober 2018
Ook premier Rutte is wat pessimistischer dan we van hem gewend zijn. Hij zei sinds vorige week niet positiever te zijn geworden over de Brexit-onderhandelingen: “We hadden gehoopt dat er gisteren een doorbraak zou worden bereikt, maar dat is niet gelukt.”
Het grootste struikelblok is volgens Rutte nog altijd wat er moet gebeuren met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland nadat de Britten de EU verlaten hebben.
4. Cryptoplatform Coinbase opent kantoor in Dublin als noodplan voor de Brexit
Een grote handelsplaats voor cryptomunten neemt noodmaatregelen, mocht er in maart 2019 sprake zijn van een chaotische no deal-Brexit. Coinbase opent een extra kantoor in Dublin, zo meldt The Guardian. Het Europese hoofdkantoor blijft in Londen, maar het tweede kantoor in Ierland geldt ook als een “plan B” voor de Brexit, aldus het bedrijf.
5. De Amerikaanse staat kan wel aangeklaagd worden voor falend klimaatbeleid, maar Trump niet
Een groep jonge Amerikanen kan de zaak voortzetten tegen de federale overheid in de VS. Die zou niet genoeg doen in de strijd tegen klimaatverandering. Een rechter heeft bepaald dat de overheid wél, maar president Donald Trump als persoon niet aangeklaagd mag worden. De zaak was al aangespannen in 2015 toen Barack Obama nog aan de macht was.
In Nederland won Urgenda vorige week in hoger beroep een vergelijkbare klimaatzaak tegen de overheid. De rechter oordeelde dat het kabinet veel meer moet doen om de CO2-uitstoot terug te dringen.
6. Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, is overleden aan kanker
Mede-oprichter van Microsoft Paul Allen is maandag overleden aan de gevolgen van lymfklierkanker. Hij was 65 jaar oud.
Allen richtte in 1975 met Bill Gates het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft op. De twee waren oude schoolvrienden en braken voortijdig hun studie af om te ondernemen. Allen verliet het concern in 1983, na onenigheid met Gates.
Net als Gates doneerde Allen een groot deel van zijn vermogen aan goede doelen. “Ik ben diepbedroefd vanwege het overlijden van een van mijn oudste en naaste vrienden”, liet Gates weten in een verklaring.
7. ‘MediaMarkt verliest online de strijd van Coolblue en Bol.com’
Mediamarkt concurreert op prijs, maar de service weegt niet op tegen die van concurrenten als Coolblue en Bol.com. “Op prijs alleen ga je de oorlog niet winnen”, zegt retailexpert Cor Molenaar dinsdag tegen het FD.
De online verkoop van consumenten- en huishoudelijke elektronica wint nog altijd aan marktaandeel en webwinkels als Bol.com en Coolblue profiteren daarvan het meest, meent ook retailexpert Frank Quix van Q&A.
Afgelopen weekeinde vertrok de Nederlandse topman Pieter Haas van het in Duitsland genoteerde moederbedrijf van Mediamarkt, Ceconomy. Volgens de Nederlandse retailexperts moet MediaMarkt iets doen aan de kostenstructuur met veel vierkante meters winkeloppervlak die relatief onvoldoende omzet opleveren.
8. TomTom: omzet en winst stijgen harder dan verwacht
TomTom stond de afgelopen week vol in de schijnwerpers, toen bleek dat enkele autobedrijven een overeenkomst hadden gesloten met Google om diens software Android de basis voor de boordcomputer te maken. De aandelenkoers van TomTom kreeg daarop een forse dreun.
Maar bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal toonde TomTom zich dinsdag optimistisch. De Nederlandse navigatiespecialist verwacht voor 2018 een omzet van 850 miljoen euro en de winst valt ook iets hoger uit dan eerder gedacht. TomTom wil het bedrijfsonderdeel Telematics verkopen en daar is naar eigen zeggen flinke belangstelling voor.
9. Google nagelt 3.000 Nederlandse websites aan de schandpaal: onvoldoende beveiliging
Webbrowser Google Chrome gaat drieduizend Nederlandse websites en een nog onbekend aantal buitenlandse websites dinsdag van veiligheidswaarschuwingen voorzien. Volgens een bericht van de NOS zijn de betreffende websites volgens Google niet veilig genoeg.
De beschreven websites gebruiken certificaten van beveiligingsbedrijf Symantec, dat vorig jaar al door Google is gewaarschuwd omdat het zijn zaken niet op orde zou hebben.
Volgens de NOS worden de websites van onder meer supermarkten Ekoplaza en Emté, gemeenten Zutphen en Heemskerk en auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra voorzien van de waarschuwing. Ook de klantenservicepagina van NS International zou onvoldoende beveiligd zijn.
10. Oranje probeert tegen de Rode Duivels opnieuw te stunten
Na de verrassende 3-0 overwinning op aartsrivaal Duitsland afgelopen weekend, treft Nederland vanavond België in een oefenwedstrijd. De Rode Duivels staan momenteel gedeeld met Frankrijk eerste op de wereldranglijst van de FIFA en werden derde op het afgelopen WK.
Bondscoach Ronald Koeman is blij dat de stemming rond Oranje ineens een stuk positiever is, maar waarschuwt voor teveel optimisme: “Onze fans zijn niet echt verwend geweest. Maar ik moet ook analyseren wat beter moet en kan. We hebben de aanzet gegeven, maar we zijn er nog lang niet.” Toch hoopt hij vanavond een nieuwe stap te kunnen zetten.
Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:
- De 15 beste vegan hotspots die je in 5 grote Nederlandse steden kunt vinden
- Tesla moet voor $1 miljard schulden terugbetalen: erop of eronder? Dit zeggen experts
- Deze unieke rechtszaak kan premier May de macht geven om de Brexit eigenhandig af te blazen – intussen dreigt er wéér een paleiscoup