Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. De Nederlandse economie groeit iets minder hard…
De Nederlandse economie groeit dit jaar en volgend jaar iets minder hard dan eerder werd voorzien, blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB).
Het CPB voorziet nu voor 2018 een groei van 2,8 procent en van 2,5 procent in 2019. In juni ging het planbureau nog uit van een groei van respectievelijk 2,9 en 2,7 procent.
“Ook in economisch opzicht is het een mooie zomer, met aanhoudende groei en verder dalende werkloosheid. Maar het is niet alleen maar zonneschijn. Onzekerheden rond de Brexit, het handelsbeleid van de VS en het economisch beleid in Italië kunnen het beeld doen kantelen”, zegt CPB-directeur Laura van Geest.
2. ... maar de koopkracht neemt flink toe
De economische groei mag in 2019 dan een tandje lager uitvallen, de gemiddelde koopkracht van Nederlanders gaat juist fors vooruit, met 1,3 procent. Dit komt volgens het CPB vooral door de grote belastingherziening van het kabinet-Rutte III.
Zo stijgt volgend jaar weliswaar het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent, maar tegelijk gaan onder meer de tarieven voor de inkomstenbelasting omlaag. Per saldo gaat hierdoor 93 procent van de huishoudens erop vooruit.
3. ABN Amro is aardig voor 56-plusser met eigen woning
ABN Amro versoepelt de leennormen voor 56-plussers. Bij nieuwe hypotheken gaat de bank rekening houden met de werkelijke maandlasten en het verzilveren van de overwaarde wordt gemakkelijker.
ABN maakt gebruik van de nieuwe regels voor NHG-hypotheken, waarmee geldverstrekkers sinds juni maatwerk toe mogen passen in bepaalde situaties. Voor 56-plussers wiens vermogen vastzit in stenen moet het nu makkelijker worden om kleiner te gaan wonen.
4. Bruggen overal in Europa onder de loep
De instorting van de Morandi-brug in Genua heeft ook in de rest van Europa de aandacht gevestigd op de betrouwbaarheid van bruggen. In Nederland roept belangenorganisatie Transport en Logistiek Nederland op voldoende geld te reserveren voor onderhoud en renovatie van bruggen, aldus het FD.
Uit een vergelijking van databureau Statista blijkt dat in veel landen de investeringen in infrastructuur de afgelopen jaren zijn gedaald, waarbij Italië eruit springt.
5. Dividendbelasting levert meer op door sterke groei... dus afschaffen?
Een lastige paradox voor premier Mark Rutte. Doordat het zo goed gaat met de economie, nemen de inkomsten uit de dividendbelasting ook fors toe.
De door Rutte zo vurig gewenste afschaffing van de dividendbelasting slaat daarom een sterker gat in de begroting, zo vertellen bronnen in Den Haag tegen het AD. Het prijskaartje zou tegen de 2 miljard euro zijn, tegen een eerdere schatting van 1,4 miljard euro aan gederfde belastinginkomsten.
6. De Volksbank neemt Goldman Sachs in de arm voor mogelijke beursgang
Staatsbank de Volksbank bereidt zich volgens diverse ingewijden voor op een toekomst buiten de overheid. De Volksbank heeft volgens het FD zakenbank Goldman Sachs ingehuurd om te onderzoeken of een beursgang mogelijk is.
De bank zou daarbij de macht van aandeelhouders sterk willen inperken. De belangen van klanten, medewerkers en de samenleving moeten gewaarborgd zijn, omdat de Volksbank een "sociaal bewogen" bank is.
Het is de bedoeling dat de bank in de loop van 2019 zover is dat de Staat het officiële besluit tot verkoop kan nemen. De privatisering kan in 2020 plaatsvinden, zeven jaar nadat de voorloper van de Volksbank, SNS Reaal, werd genationaliseerd.
7. Steeds meer ondernemers hebben tekort aan personeel
Ondernemers hebben steeds vaker last van een personeelstekort. Een kwart van de ondernemers wordt belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten, blijkt uit onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel naar niet-financiële bedrijven. In de bouw gold dat zelfs voor bijna 40 procent van de ondernemers.
De arbeidsmarkt werd de afgelopen jaren steeds krapper. Begin 2016 gaf nog maar 4,6 procent van de bedrijven aan een tekort aan personeel te hebben, maar dat percentage is de afgelopen jaren hard opgelopen tot ruim 25 procent in het derde kwartaal van dit jaar.
8. Foodora geeft zich gewonnen aan Thuisbezorgd en stopt in Nederland
De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero trekt de stekker uit zijn onderdeel Foodora Nederland. Onlangs werd bekend dat Foodora Nederland in de etalage werd gezet, maar er is geen koper gevonden. Medewerkers van Foodora Nederland zijn op de hoogte gesteld van het besluit.
Foodora Nederland heeft te kampen met felle concurrentie van Takeaway.com, het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl. Het bedrijf maakte begin deze maand ook bekend te willen stoppen met Foodora in Italië, Frankrijk en Australië en zet nu zijn kaarten op landen waar het wel een leidende positie heeft.
9. De Amerikaanse beurswaakhond gaat Elon Musk dagvaarden
Elon Musk moet zich waarschijnlijk officieel verantwoorden over zijn uitspraken op Twitter over het al dan niet van de beurs halen van Tesla. De Amerikaanse omroep Fox zegt te weten dat beurswaakhond SEC een dagvaarding naar Musk heeft gestuurd.
De opmerking van Musk dat hij Tesla bij een bepaalde beurswaarde weer van de beurs af wil halen, deed de koers van de elektrische autobouwer behoorlijk stijgen.
Enkele directeuren van Tesla hadden al eerder advocaten ingeschakeld om te anticiperen op een eventuele dagvaarding.
10. Donald Trump trekt speciale status oud-CIA-directeur in
Donald Trump heeft de betrouwbaarheidsverklaring van voormalig CIA-directeur John Brennan ingetrokken. Hij beschuldigt Brennan, een uitgesproken politiek tegenstander, ervan diens toegang tot geheime informatie te hebben gebruikt om "verdeeldheid en chaos te zaaien" rond de regering-Trump. Tegenstanders veroordelen de actie van Trump en noemen zijn gedrag dat van een "kleinzerige tiran".
Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:
- Europa is verschroeid – satellietbeelden van vóór en na de hittegolf laten een dramatisch verschil zien
- De Brexit wordt zo’n chaos dat de Britse regering overweegt om de 3 miljoen EU-burgers op alfabetische volgorde te helpen
- Duurzame telefoonproducent Fairphone haalt €2,5 miljoen op om het productieproces op te schalen