Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gegroeid, ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is een tikje minder dan de turbogroei van het tweede kwartaal, die op 1,5 procent lag, zo meldt het CBS.

Vergeleken met het derde kwartaal van 2016 bedroeg de groei in het derde kwartaal van dit jaar wel een stevige 3 procent, en dat ligt in de buurt van de vergelijkbare jaar-op-jaar groei een kwartaal eerder. Belangrijkste dragers van de groei zijn consumenten die de huizenmarkt opjagen en bijvoorbeeld ook meer aan woninginrichting besteden, maar ook de bedrijfsinvesteringen trekken verder aan.

2. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt legt voorlopig zijn woordvoerderschap in het MH17-dossier neer. Op zijn Facebook-pagina laat hij weten: “De zoektocht naar de waarheid en de daders is moeilijk en belangrijk en dient in de Kamer niet belast te worden met een debat over mijn handelen.”

De CDA-fractie bespreekt deze dinsdag nog of het feit dat Omtzigt een ‘nepgetuige’ aan het woord liet op bijeenkomst over de MH17-ramp waar ook nabestaanden aanwezig waren nog verdere gevolgen moet hebben, maar de angel lijkt met het neerleggen van zijn woordvoerderschap uit de zaak.

3. Bestuursvoorzitter Albert Röell van accountants- en adviesbureau KPMG stapt op vanwege problemen met andere bestuurders. Hij spreekt in een verklaring over een “niet optimale” samenwerking. Röell zegt de beslissing in goed overleg met de raad van commissarissen en de raad van bestuur te hebben genomen.

4. Het Britse parlement mag over de uiteindelijke Brexitovereenkomst stemmen, zegt Brexitminister David Davis. Maar hij benadrukte wel dat dat het wegstemmen van de eventuele overeenkomst niet zou betekenen dat de Brexit niet doorgaat. Als het parlement het bereikte akkoord verwerpt, verlaten de Britten de Europese Unie zonder deal.

Hoofdonderhandelaar Michel Barnier namens de EU waarschuwt inmiddels voor een totale mislukking van de onderhandelingen en zegt dat daar ook al noodplannen voor in de maak zijn.

5. De strenge Nederlandse bonusregels die gelden voor bankiers gelden voortaan ook voor financiële handelshuizen die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden. De Nederlandsche Bank scherpt de kapitaalregels voor de huizen aan onder druk van de Europese bankenautoriteit (EBA).

Critici stellen dat de regels verhinderen dat werknemers en bedrijven zich in Nederland vestigen en dat ligt gevoelig, rondom de Brexit waarbij Britse bedrijven besluiten moeten nemen over waar zij zich vestigen.

6. Een Afrikaans-Amerikaanse medewerker klaagt Tesla aan voor racistisch gedrag. Hij zegt volgens Bloomberg dat donkere medewerkers ernstig en aanhoudend geïntimideerd worden:

“Hoewel Tesla zich voordoet als een vooruitstrevend bedrijf dat voorop gaat in de revolutie van elektrisch rijden, is de manier van opereren in de Tesla-fabriek van voor burgerrechten en uit het tijdperk van rassendiscriminatie.”

De man vraagt de rechter toestemming om namens meer dan honderd andere Afrikaans-Amerikaanse medewerkers de klacht in te dienen.

7. Nog nooit zijn er in Nederland zoveel banen geweest als nu. In het derde kwartaal kwamen er volgens het CBS 51.000 nieuwe banen bij, waardoor er nu in totaal 10,2 miljoen banen zijn. Het gaat daarbij om alle soorten banen van werknemers en zelfstandigen, voltijds en deeltijd. Er zijn nog altijd wel 428.000 werklozen.

8. Misschien dat te veel gewone beleggers met een schuin oog naar de bewegingen van cryptovaluta kijken – waar koerssprongen van tientallen procenten per dag heel gewoon zijn. Maar het lijkt erop dat particuliere beleggers collectief veel te optimistisch zijn voor het langetermijnrendement van beleggen, blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Schroders.

Gemiddelde verwachten beleggers in diverse landen een jaarlijks rendement van liefst 10,2 procent van hun beleggingsportefeuilles. In Nederland ligt het gemiddelde op 8,5 procent. Ter vergelijking: in de afgelopen jaar 114 jaar leverden aandelen wereldwijd gemiddeld zo’n 7 procent per jaar op.

9. De overheid is steeds meer geld kwijt aan claims van mensen die onterecht voor een paar dagen worden opgesloten in de cel, meldt het AD. Afgelopen jaar werden er 4.419 schadevergoedingen toegekend, tegen slechts 780 in 2005. Verdachten zaten maximaal drie dagen vast. De vergoeding die je kunt eisen is 105 euro per dag.

10. Op sociale media wordt smakelijk gelachen om de foto waarop Donald Trump kruislings de handen schudt met Aziatische leiders. Na aanvankelijk ongemak over wat precies de bedoeling was, keek de Amerikaanse president triomfantelijk in de camera’s toen hij de ingewikkelde handdruk eenmaal voor elkaar had gekregen.

Dit waren de best gelezen verhalen op Business Insider van gisteren: