Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Bitcoin zakt richting $3.000 – negatieve publiciteit door afpersingsmails

De belangrijkste cryptomunt ter wereld, de bitcoin, noteerde vrijdagochtend een paar procent lager op ongeveer 3.200 dollar. Daarmee is de bitcoin op een nieuw dieptepunt terechtgekomen in 2018. Zo’n 12 maanden geleden noteerde de bitcoin nog rond de 20.000 dollar.

De bitcoin heeft nog altijd last van het feit dat het decentrale karakter van het platform, waar overheden verder geen toezicht houden, de digitale munt aantrekkelijk maakt als vrijplaats voor criminelen.

De politie van New York meldde donderdag dat er duizenden mails zijn verstuurd aan bedrijven en particulieren met bomdreigingen, waarbij werd gevraagd geld op bitcoinrekeningen te storten. Volgens de politie zitten er geen geloofwaardige dreiging achter de mails.

(klik voor uitvergroting)

2. In deze gemeenten stijgt de afvalstoffenheffing het hardst

Voor het eerst in tien jaar gaat de afvalstoffenheffing omhoog in plaats van licht omlaag. De stijging bedraagt in 2019 gemiddeld 4,4 procent, maar er zijn grote verschillen tussen gemeenten.

De rekening in Enkhuizen is met 418 euro maar liefst 12 keer hoger dan in Nijmegen. Inwoners van Oosterhout krijgen de meest forse stijging voor hun kiezen. Zij betalen 328 euro in 2019, een stijging van 31 procent.

3. Politie doodt dader aanslag Straatsburg

Na een klopjacht van twee dagen waarbij meer dan 700 agenten zijn ingezet, heeft de Franse politie de man gedood die dinsdagavond een aanslag pleegde bij de kerstmarkt van Straatsburg.

Chérif Chekatt was nog steeds in Straatsburg en had zich volgens lokale media verscholen in een opslagplaats. Hij had een mes en een vuurwapen bij zich en opende volgens minister Christophe Castaner van Binnenlandse Zaken het vuur op een politievoertuig, waarna hij werd doodgeschoten. Bij de aanslag zijn drie doden gevallen.

4. De Belastingdienst verkoopt voor het eerst het huis van een zwartspaarder

De fiscus heeft een nieuwe werkwijze om torenhoge boetes te innen. Voor het eerst heeft de Belastingdienst een woning geveild van een vermoedelijke zwartspaarder met belastingschulden. Het gaat om een man uit het Groningse dorpje Doezum, die ervan wordt verdacht een geheime rekening te hebben in Luxemburg.

Zelf ontkent hij dat in De Telegraaf en zegt hij dat zijn identiteit is misbruikt. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst worden er begin volgend jaar nog meer woningen van zwartspaarders geveild.

5. Brexit: zoete woorden voor May, geen substantie

Zoals verwacht gaven Europese leiders donderdag geen duimbreed toe: de Britse premier Theresa May kreeg niet de juridische toezegging dat de noodoplossing voor de Ierse grens bij de Brexit een tijdelijk karakter zal hebben. Wel waren er zoete woorden dat iedereen zich zal inspannen, maar de bal ligt bij de Britten.

May wil de uitgestelde stemming in het Britse parlement over het Brexit-akkoord in januari laten plaatsvinden. Er is echter geen zicht op een parlementaire meerderheid, waardoor het risico van een no deal-Brexit levensgroot blijft.

6. Rechter verbiedt staking postmedewerkers in drukke decembermaand

Met de topdrukte in aanloop naar Kerstmis mogen medewerkers van PostNL niet staken. Het postbedrijf had aangevoerd dat stakingen in de drukke decembermaand tot "onevenredige schade en risico's" zouden leiden, omdat post en pakjes met veel vertraging zouden worden bezorgd. De rechter gaf PostNL daar gelijk in.

7. Advocaten mogen klussen online aanbieden op vergelijkingssites

Advocaten online vergelijken. Dat is tamelijk revolutionair in een wereld waar uurtje-factuurtje de norm is. Toezichthouder ACM heeft echter groen licht gegeven voor een online model, waarbij advocaten op vergelijkingssites komen en daarvoor een bedrag betalen om opdrachten binnen te halen.

Tot nu toe was het lastig om vergelijkingssites voor advocaten op te zetten, omdat er onduidelijkheid bestond over de gedragsregels voor advocaten. "Als consumenten of bedrijven via de website een advocaat hebben uitgekozen, mag die advocaat elk redelijk bedrag betalen aan de website voor de bemiddeling. Dit kan bijvoorbeeld een vast bedrag zijn, een abonnement of een vergoeding gebaseerd op een percentage van de rekening die de cliënt betaalt aan de advocaat", zo meldt de ACM.

8. The Correspondent haal $2,5 miljoen op

Het is The Correspondent, het Engelstalige broertje van de Nederlandse website De Correspondent, gelukt 2,5 miljoen dollar op te halen voor de lancering van de internationale versie. In totaal doneerden 42.000 mensen uit 130 landen geld. Ze maakten het zo mogelijk om de redactie en website op te zetten.

The Correspondent wordt halverwege 2019 gelanceerd. "We kunnen niet wachten om straks een grensoverstijgend medicijn tegen de waan van de dag te maken", zegt mede-oprichter Rob Wijnberg.

9. Doutzen Kroes staat weer tussen best betaalde modellen

Doutzen Kroes staat weer in de top 10 van de best betaalde modellen ter wereld van zakenblad Forbes. De Amerikaanse Kendall Jenner staat op de eerste plek, ze verdiende tussen juni 2017 en juni 2018 22,5 miljoen dollar (19,8 miljoen euro).

Kroes staat op de tiende plek met een inkomen van 8 miljoen dollar (7 miljoen euro).

10. Slechtste slogan van het jaar weer van een kapper

De leus "We doen wel vrouwen maar knippen ze niet", is verkozen tot de slechtste slogan van 2018. De slogan van de heren- en jongenskapper Barbier Rogier uit Laren kreeg ruim 3600 stemmen.

De leus "Ga niet zelf kutte, Bel Ronald Schutte!" van een Dordrechts stukadoors- en schildersbedrijf was ook populair. Op nummer drie eindigde de slogan "Voor ieder reetje een Aars W.C'tje", van het Eindhovense bedrijf Aars Sanitair Service.

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!