Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. ProRail wil speedtrein met 250 km per uur laten rijden tussen Randstad en Groningen

Haagse politici focussen wat betreft het spoornet te veel een hogere frequentie van verbindingen in de Randstad. Maar het is minstens zo belangrijk om snellere verbindingen te leggen tussen steden als Groningen, Middelburg en Maastricht en de Randstad. Dat betoogt ProRail-topman Pier Eringa in het AD.

De baas van de spoornetbeheerder denkt aan treinen die 2oo km tot 250 km per uur kunnen rijden. Dit kan een tijdswinst opleveren van een half uur op de langere trajecten. Daarvoor moet het bestaande spoor wel worden aangepast.

2. Nederlandse industrie groeit trager: minder exportorders

De Nederlandse industrie blijft groeien, maar het tempo gaat wat omlaag. Dat blijkt uit de peiling onder inkoopmanagers in januari van bureau NEVI. De zogenoemde inkoopmanagersindex tikt in januari een waarde van 55,1 aan en dat is het laagste niveau in 28 maanden. Een cijfer van lager dan 50 duidt op krimp, daarboven is sprake van groei.

De groeivertraging heeft vooral te maken met een kleinere toename van het aantal nieuwe exportorders. Hoogleraar inkoopmanagement Bart Vos wijst er in een toelichting op dat de gebeurtenissen rond de Brexit de komende maanden van groot belang zijn en dat "een no deal-scenario grote gevolgen kan hebben voor de handel tussen Nederlandse en Britse bedrijven."

3. Douane waarschuwt bedrijven dat ze klaar moeten zijn voor Brexit

Ruim 72.000 ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, krijgen een brief van de douane om ze te wijzen op de gevolgen van de Brexit. Dat is nodig omdat veel van hen nog niet zijn voorbereid, zegt directeur van de douane Nanette van Schelven in het Financieele Dagblad.

Bij een no deal-Brexit wordt de grenscontrole ineens een stuk strenger en ingewikkelder, zeker voor ondernemers die nog geen toegang hebben tot de douanesystemen. Wie aangifte wil doen heeft een zogenoemd Eori-nummer nodig. Van Schelven benadrukt dat de douane dan geen coulance aan de dag kan leggen: “Douaneformaliteiten zijn douaneformaliteiten. Daar kunnen we geen keuzes in maken.”

4. Partijleider UKIP wil dat de koningin het Britse parlement buiten werking stelt tot na Brexit

Gerard Batten, de partijleider van de UK Independence Party (UKIP), heeft Koningin Elizabeth opgeroepen om het Britse parlement buiten werking te stellen tot na de dag dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie moet verlaten. Dat is 29 maart 2019.

In een brief aan haar schrijft hij dat Britse parlementsleden hun best doen om de Brexit uit te stellen of helemaal af te blazen, en hij vindt dat het land gewoon uit de EU moet vertrekken. Hieronder lees je de brief:

5. Tijdelijke arbeid wordt als het aan de Tweede Kamer ligt duurder

De Tweede Kamer gaat ondanks weerstand van de oppositie instemmen met de wet van minister Koolmees van Sociale Zaken om de groeiende tweedeling op de arbeidsmarkt te lijf te gaan, meldt het Financieele Dagblad. Werkgevers zouden volgend jaar hogere sociale premies moeten betalen voor hun tijdelijke krachten en die krijgen vanaf hun eerste werkdag ook recht op ontslagvergoeding.

Tegelijkertijd worden vaste werknemers goedkoper en makkelijker te ontslaan. Op die manier moeten werkgevers verleid worden eerder mensen in vaste dienst te nemen. Of de wet ook door de nieuwe Eerste Kamer komt na de Senaatsverkiezingen is nog uiterst onzeker.

6. Bijna helft van zzp'ers betaalt geen inkomstenbelasting

In 2016 betaalde bijna ruim 39 procent van de zzp'ers geen inkomstenbelasting. Dat blijkt uit cijfers die het payrollbedrijf WePayPeople opvroeg bij het CBS. Opvallend is dat het aantal zzp'ers dat geen inkomstenbelasting afdraagt is gestegen: in 2014 hoefde bijna 37 procent van hen geen inkomstenbelasting te betalen dankzij fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

7. Facebook-medewerkers kunnen weer bij hun interne apps

Na twee chaotische dagen zouden medewerkers van Facebook en Google weer bij hun interne apps kunnen. Apple had de toestemming voor het gebruik daarvan ingetrokken, nadat bleek dat Facebook en Google de regels voor het gebruik van dit soort apps hadden overtreden.

De interne apps zijn normaal gesproken niet voor consumenten te vinden in de appstores, maar Facebook en Google boden de apps wel aan. Ze misbruikten de apps om het volledige internetverkeer van gebruikers in kaart te brengen, in ruil voor beloningen.

8. En Mark Zuckerberg hoort weer bij de 5 rijksten ter wereld

Goed nieuws voor Mark Zuckerberg: na de koerssprong van Facebook van donderdag staat de topman en mede-oprichter weer in de top vijf van de rijkste mensen ter wereld, becijferde Bloomberg. Beleggers reageerden enthousiast op het goede nieuws over de kwartaalomzet, waardoor het aandeel 11 procent steeg, de grootste stijging op een dag in drie jaar tijd. Dat betekent dat het vermogen van Zuckerberg groeide tot ruim 65 miljard dollar, zo'n 57 miljard euro..

Vorig jaar leed Zuckerberg juist een gigantisch vermogensverlies van 15,6 miljard dollar (13,6 miljard euro). Hij verloor in 2018 daardoor 26.548 euro per minuut. Dit zijn de andere grootste verliezers van 2018.

9. Canadese vermogensbeheerder Brookfield wil mogelijk KPN overnemen

De Canadese investeerder Brookfield overweegt een bod uit te brengen op telecomconcern KPN. Brookfield zou al gesprekken hebben gevoerd met Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM over een mogelijk gezamenlijk bod, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Knopen zijn nog niet doorgehakt, maar Brookfield investeert vooral in de transport- en energiesectoren, nuts- en telecombedrijven en heeft miljarden achter de hand. Het aandeel KPN won donderdag ruim 6 procent op het overnamegerucht.

10. 'Duizenden Nederlanders ontduiken belasting via crypto'

Een pleidooi voor strengere regels rond cryptomunten komt van... een cryptobedrijf zelf. Don Molenaar van Triaconta, bekend van de CombiCoin, stelt in een persbericht dat duizenden Nederlanders belasting ontduiken via crypto. Ze kopen bitcoins met iDeal, sturen ze naar een handelsplatform om te verkopen en laten het bedrag storten op de rekening van iemand anders. Dit is lastig voor de fiscus om te traceren.

Een deel van dit probleem is waarschijnlijk opgelost met het vergunningsstelsel voor cryptobedrijven, dat ergens in 2020 ingevoerd wordt. Tot die tijd roept Molenaar zijn collega's op hun verantwoordelijkheid te nemen. Hij pleit voor zogenoemde 'closed-loops', waarin de uitbetaling altijd plaatsvindt naar het rekeningnummer waar de oorspronkelijke betaling vandaan is gekomen.
 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag: