• De fiscale bijtelling voor elektrische leaseauto’s gaat per 1 januari 2021 verder omhoog.
  • Ook voor verkeersboetes en treinkaartjes moet je dieper in de buidel tasten.
  • Business Insider geeft je een handig overzicht van de belangrijkste wijzigingen per 1 januari voor auto- en treinreizigers.

2021 nadert. In de jaarlijkse serie over de belangrijkste fiscale en andere financiële veranderingen geeft Business Insider je een handig overzicht van de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2021.

In het eerste deel keken we naar de zorg. In deel twee verleggen we de blik naar iedereen die zich over weg of rails verplaatst.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor auto- en treinreizigers:


Bijtelling elektrische leaseauto fors omhoog

Wie een leaseauto van de zaak ook gebruikt voor privéritten, wordt geconfronteerd met de fiscale bijtelling voor privégebruik: een bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld en waar je belasting over moet betalen in box 1. Het bedrag van de bijtelling is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto.

De bijtelling geldt alleen als je met de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt; bijvoorbeeld om boodschappen te doen en op vakantie te gaan. Zit je onder die grens, dan ontspring je de dans.

Houd in dat geval wel een goede rittenadministratie bij, zodat je eventuele vragen van de Belastingdienst kunt pareren.

De overheid probeert via de bijtelling automobilisten te stimuleren om te kiezen voor een niet-vervuilende auto. Maar het belastingvoordeel wordt wel steeds kleiner.

Ook komend jaar geldt een verlaagde bijtelling voor wie een volledig elektrische auto aanschaft. Dit tarief gaat echter omhoog van 8 naar 12 procent van de cataloguswaarde.

Dit tikt behoorlijk aan. Als je komend jaar een elektrische auto ter waarde van 40.000 euro leaset, moet je hiervoor elk jaar 4.800 euro bij je inkomen optellen en hier belasting over betalen. Nu is dat nog 3.200 euro.

De tarieven voor de bijtelling blijven 60 maanden geldig vanaf de eerste dag van de maand nadat de auto voor het eerst op naam is gesteld. Daarna wordt het bijtellingspercentage opnieuw vastgesteld volgens de regels die op dat moment gelden.

Heb je dit jaar een elektrische auto aangeschaft, dan kun je dus vijf jaar na aanschaf gebruik blijven maken van het huidige tarief van 8 procent.

Koop of lease je in 2021 een elektrische auto, dan geldt vijf jaar lang het tarief van 12 procent.

Lees ook: Deze 11 elektrische auto’s zijn dit jaar nog gunstig als leasebak – maar in 2021 weer minder

… en bovengrens gaat omlaag

Net als dit jaar gelden voor de bijtelling van elektrische auto’s twee schijven, waarbij duurdere auto’s deels onder het hogere tarief vallen. Die grens gaat komend jaar met 5.000 euro omlaag.

Dit jaar geldt de verlaagde bijtelling nog tot maximaal 45.000 euro van de catalogusprijs. Koop je een duurdere auto, dan ben je over het meerdere 22 procent bijtelling verschuldigd. Komend jaar ligt die grens op 40.000 euro.

De impact van de bovenstaande twee maatregelen (de verhoging van het tarief en verlaging van de grens van de eerste schijf) is groot.

Heb je bijvoorbeeld dit jaar een elektrische auto van 80.000 euro gekocht, dan moet je hierover 11.300 euro bij je inkomen optellen (8 procent over 45.000 euro plus 22 procent over 35.000 euro).

Koop je diezelfde auto na 1 januari, dan geldt een bijtelling van 13.600 euro (12 procent over 40.000 euro plus 22 procent over 40.000 euro). Dat is een verschil van maar liefst 2.300 euro.

Houden we ook rekening met de wijzigingen in het schijvenstelsel van de inkomstenbelasting, dan ben je met een inkomen van 60.000 euro netto 825 euro duurder uit, ofwel 69 euro per maand.

Immers:
• Als je de auto dit jaar hebt aangeschaft, moet je hierover 4.220 euro belasting betalen (37,35 procent over 11.300).
• Koop je de auto in 2021, dan moet je voor diezelfde auto 5.045 euro afrekenen met de fiscus (37,10 procent over 13.600 euro).

Zit je in het toptarief van 49,5 procent, dan moet je voor deze auto dit jaar 5.593 euro belasting betalen en volgend jaar 6.732 euro. In dat geval ben je netto dus 1.139 euro duurder uit, ofwel 94 euro per maand.

Zonnecelauto's ontspringen de dans

Voor zonnecelauto’s (elektrische auto’s met zonnepanelen) geldt vanaf 2021 een korting op de bijtelling over de hele catalogusprijs. Het maakt daarbij dus niet uit hoe duur die auto is.

Bijtelling voor overige auto’s blijft gelijk

Voor overige auto's - ook hybride auto's - blijft de bijtelling gelijk op 22 procent.

Ondanks de verhoging van de bijtelling voor elektrische auto’s blijft het verschil tussen de verlaagde en verhoogde bijtelling groot. Want als je een benzineauto leaset met een catalogusprijs van 40.000 euro, dan geldt een bijtelling van 8.800 euro (22 procent van 4.000 euro). Voor een elektrische auto is dat 4.800 euro.

Val je in de eerste schijf van de inkomstenbelasting, dan is het netto verschil dus 1.484 euro per jaar, ofwel 123 euro per maand.

Als je in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting valt (van 49,5 procent) scheelt dat netto 1.980 euro, ofwel 165 euro per maand.


Youngtimerregeling blijft ongewijzigd

Wil je een relatief voordelige auto leasen, dan kun je kiezen voor een zogeheten youngtimer. Dat is een auto van minimaal vijftien jaar oud. Voor deze auto's geldt ook in 2021 een bijtelling van 35 procent. Dat lijkt veel, maar anders dan bij nieuwe auto's wordt de bijtelling berekend op basis van de dagwaarde in plaats van de catalogusprijs. Dat kan veel geld schelen.

Houd er wel rekening mee dat je een oude auto koopt en mogelijk met hoge reparatiekosten wordt geconfronteerd.

Kijk dus kritisch welke auto je neemt. Meer informatie over het leasen van een youngtimer vind je in dit artikel.


BPM-tarieven worden aangepast

De tarieven voor de aanschafbelasting (BPM) hangen sinds 2013 af van de CO2-uitstoot. Voor deze belasting geldt: de vervuiler betaalt.

Auto’s die geen CO2 uitstoten, zoals een volledig elektrische of waterstofauto, zijn vrijgesteld van BPM. Dat blijft komend jaar ook zo.

Voor overige auto's hangt de hoogte van de aanschafbelasting af van de CO2-uitstoot. Je betaalt een vast tarief van 366 euro. Daarboven op komt een extra bedrag, dat is gerelateerd aan de CO2-uitstoot.

De tarieven worden komend jaar verder aangescherpt. Je kunt ze hier vinden.


BPM voor dieselauto's en plug-in hybrides

Voor dieselauto's geldt net als nu een extra toeslag. Deze wordt in 2021 wat verhoogd. Ook gaat de drempel voor de toeslag omlaag.

Voor elke gram CO2-uitstoot boven de 77 gram per kilometer betaal je na de jaarwisseling 83,59 euro. Nu is dat nog 78,82 euro per gram uitstoot boven de 80 gram CO2-uitstoot per kilometer.

Voor plug-in hybrides geldt een ander regime. Anders dan bij reguliere auto's betaal je hierbij geen starttarief. Bovendien gelden er drie tariefschijven, in plaats van vijf.

Koop je een plug-in hybride met een dieselmotor, dan betaal je daarnaast ook een dieseltoeslag.


Wegenbelasting: inflatiecorrectie en provinciale opcenten

De tarieven van de motorrijtuigenbelasting (MRB) worden elk jaar opnieuw vastgesteld. Hoeveel je moet betalen verschilt per provincie, omdat provincies het opcententarief (een heffing bovenop de motorrijtuigenbelasting) zelf mogen vaststellen. Dit gebeurt per 1 januari.

Voor het rijksdeel van de MRB geldt een jaarlijkse inflatiecorrectie. Die komt voor 2021uit op 1,6 procent.

Eigenaren van een dieselauto betalen 15 procent extra wegenbelasting: de zogeheten fijnstoftoeslag; ook wel roettaks genoemd.

Wegenbelasting voor zuinige auto's

Net als dit jaar zijn volledig elektrische auto's vrijgesteld van MRB. Dit blijft zo tot 2025. Voor een plug-in hybride betaal je net als dit jaar de helft van het tarief voor een gewone auto.


Oldtimerregeling blijft van kracht

Oldtimers van veertig jaar of ouder zijn ook komend jaar vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Rijdt je auto op benzine en is deze vóór 1 januari 1988 voor het eerst in gebruik genomen, dan kun je deelnemen aan een overgangsregeling. Je betaalt dan slechts een kwart van de motorrijtuigenbelasting (tot een maximum van 129 euro) tot je auto veertig jaar oud is.

Voorwaarde is wel dat deze auto in december, januari en februari niet de weg op gaat. Anders betaal je alsnog de volle mep. Deze overgangsregeling eindigt in 2028.


Verkeersboetes gaan omhoog

De boetebedragen voor snelheidsovertredingen worden ook komend jaar weer aangepast aan de inflatie. Dat komt voor 2021 neer op een stijging van 1,6 procent.

Bedragen van onder de 100 euro worden afgerond op 5 euro en boetebedragen daarboven op een veelvoud van 10 euro. Voor een boete die nu 95 euro bedraagt, moet je volgend jaar dus 100 euro neertellen, terwijl een boete van 140 euro omhoog gaat naar 150 euro.

Bovenop de boete moet je ook administratiekosten betalen. Deze blijven gelijk: 9 euro.

Alle tarieven voor verkeersovertredingen voor komend jaar vind je hier.

Tips over hoe je met succes bezwaar kunt maken tegen verkeersboetes vind je in dit artikel. Wil je een parkeerboete aanvechten? Lees dan over de mogelijkheden in dit artikel.


Trein: kaartjes duurder in tweede en eerste klas

De Nederlandse Spoorwegen gaan de tarieven voor enkele reizen en dagretours tweedeklas met gemiddeld 1,5 procent verhogen en die in de eersteklas met 1,6 procent.

De prijzen van het Traject Vrij, Altijd Vrij en Grensabonnement, NS Flex Altijd VrijNS Flex Traject Vrij stijgen met gemiddeld 1,5 procent.

Het tarief voor het Dal Voordeel Abonnement gaat met 7,1 procent omhoog, van 56 naar 60 euro. Het Dal Vrij Abonnement tweede klas en eerste klas 2e klas worden elk 1 euro duurder. Je betaalt hiervoor straks respectievelijk 106 en 134 euro.

De prijs van een Voordeelurenabonnement daalt van 67 euro naar 60 euro. Maar houders van dit abonnement verliezen komend jaar wel hun recht op 40 procent korting in de avondspits. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen, als je vaak reist tussen 16 en 18.30 uur.

De tarieven van Weekend Vrij, Kids Vrij, Keuzedagen en Altijd Voordeel blijven gelijk. Wel zijn de Keuzedagen vanaf 1 januari niet meer geldig in de middagspits. Wel krijgen alle Keuzedagen een geldigheid van 1 jaar in plaats van twee maanden.

Het volledige tarievenoverzicht vind je hier.


Meer milieuzones in steden tegen oude diesels

Steeds meer steden stellen een milieuzone in, waar je alleen welkom bent met je auto, brommer of scooter als deze weinig luchtvervuiling veroorzaakt.

Ook komend jaar komen er weer zones bij. Zo voert Den Haag vanaf 1 juli 2021 een milieuzone voor oude personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden.

In Amsterdam is er sinds kort al zo’n regeling, maar worden voorlopig alleen waarschuwingsbrieven verstuurd voor automobilisten die toch zo’n milieuzone inrijden met een dieselauto die niet aan de eisen voldoet. Maar vanaf 1 maart worden er alsnog boetes uitgeschreven.

Lees meer over veranderingen in 2021 en eindejaarstips: