Door het snel groeiende aantal apparaten dat op internet aangesloten wordt, dreigen de 06-nummers op te raken. Op dit moment zijn ruim 54 miljoen van de in totaal 60 miljoen beschikbare nummers vergeven, terwijl het aantal apparaten dat zo’n nummer nodig heeft rap groeit.

Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zaterdag in het Algemeen Dagblad. De toezichthouder roept providers als KPN en Vodafone op om minder snel nieuwe nummers te verstrekken.

Alle apparaten gaan online

De verwachting is dat het aantal apparaten dat een 06-nummer nodig heeft de komende jaren explosief stijgt. In 2008 had een gemiddeld gezin van vier personen nog maar 8 apparaten die op internet aangesloten moeten worden. Het gaat dan om mobiele telefoons, maar ook om tablets, laptops, gameconsoles en modems.

Over twee jaar heeft dat gezin waarschijnlijk 24 van zulke gadgets, en in 2022 wordt verwacht dat dat er 50 zijn. Dat komt omdat heel veel apparaten een internetaansluiting nodig hebben, van slimme elektriciteitsmeters tot televisies en van auto’s tot verlichting.

Providers laten 097-nummers liggen

De ACM heeft voor deze apparaten een speciaal nummer geïntroduceerd, het 097-nummer. Maar providers gebruiken die nummers nauwelijks, en geven toch de 06-nummers uit. Daarom dreigt de ACM ingrijpende maatregelen te moeten nemen, zoals het omnummeren van 06-nummers van 10 naar 11 getallen.

Iets dergelijks gebeurde ook in 1995, toen 6 miljoen huishoudens een nieuw nummer kregen van de toenmalige PTT. Dat koste toen 100 miljoen gulden, maar was vooral ongemakkelijk omdat bijvoorbeeld telefoonnummers op oude facturen niet meer klopten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl