Het Gerechtshof in Den Haag neemt een klacht van Pieter Lakeman over het niet strafrechtelijk vervolgen van ING-topman Ralph Hamers in behandeling.
Dat blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit een schriftelijke tussenbeschikking. De zakenkrant beschikt over de tekst van dat vertrouwelijke stuk. Ook nemen de rechters een klacht over vervolging van ING in behandeling.
Lakeman wil met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) dat Hamers alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd in de witwasaffaire die ING vorig jaar voor 775 miljoen euro schikte. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde toen dat er geen individuele bankiers konden worden vervolgd die eindverantwoordelijk waren.
De Amsterdamse zakenman Sam van Doorn wil daarnaast dat het OM ING zelf strafrechtelijk gaat vervolgen. Ook zijn klacht werd ontvankelijk verklaard.
De zaken worden in december inhoudelijk behandeld.
Al twintig straffen uitgedeeld
Nederlandse banken zijn de afgelopen jaren meerdere malen op de vingers getikt door toezichthouder DNB wegens een gebrekkig toezicht op criminele geldstromen. Sinds 2014 heeft de club van Klaas Knot zo’n twintig straffen uitgedeeld, waaronder tien boetes.
Zo moest Rabobank een miljoen euro betalen wegens slechte controle op witwassen en kreeg ING dus een boete van maar liefst 775 miljoen euro omdat de bank tekortschoot in de uitvoering van cliëntenonderzoeksprocedures om financieel-economische criminaliteit te voorkomen. Ook Triodos is al eens op de vingers getikt. En ABN Amro hangt mogelijk nu ook een megaboete boven het hoofd.
De Nederlandse banken zijn al langer bezig met het verbeteren van hun antiwitwasbeleid. Dit gaat gepaard met het napluizen van klanten en geldstromen. Bij onder meer ABN Amro en ING zijn de afdelingen die zich hiermee bezighouden, al flink uitgebreid. Bij ABN Amro zijn er meer dan 1.000 mensen mee bezig, bij ING zelfs meer dan 3.000.